#10yearschallenge by IST Alumni

#10yearschallenge by IST Alumni

 

Το IST College ακολουθεί το τελευταίο, viral challenge των facebook & instagram καιεγκαινιάζει τη στήλη #10yearschallenge by IST Alumni!!!

Mόνο που στη δική μας περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με απλές photos, που έχουν 10 χρόνια διαφορά η μία από την άλλη, αλλά με εικόνες, εμπειρίες και βιώματα των τότε σπουδαστών –  τώρα αποφοίτων – και πως όλα αυτά συνέβαλαν στην μετέπειτα πορεία και εξέλιξη τους.

Μέσα λοιπόν από μια γρήγορη και κάθε φορά, ενδιαφέρουσα αναδρομή γεγονότων της πορείας τους, στη δεκαετία 2009-2019, αυτοί οι πρωταγωνιστές μοιράζονται μαζί μας, με τη μέθοδο του storytelling, τις σκέψεις, τις ιστορίες τους αλλά και χρήσιμα συμπεράσματα.

Αν θέλετε και εσείς να μάθετε γι’ αυτές τις στιγμές,  όσοι πιστοί… διαβάστε!!!


Η Μάγκυ Κοντού, είναι συνιδρύτρια (Fortune 40Under40) και Lead UI/UX Designer στην εταιρία SimpleApps. Είναι μέλος της ομάδας του Tech Talent School – που υποστηρίζεται από τη Microsoft – και στόχο έχει την εκμάθηση digital skills σε νέους/νέες, ενώ είναι συνδιοργανώτρια των GDG Athens (Google Developers Group Athens) και WTM Greece (Google Women TechMakers Greece). Είναι κάτοχος προπτυχιακού τίτλου σε Computer Science και μεταπτυχιακού τίτλου σε Mobile Computing από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire (UH) στην Αγγλία.

 

2009

2019

Ποιο ήταν τα κριτήρια επιλογής σου που σε οδήγησαν στο IST;

 

 

Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος της Πληροφορικής, ήταν σχεδιασμένο ώστε μέσα από διαφορετικά μαθήματα (skill-based courses) να προσφέρει μία ολιστική εικόνα όλων των δυνατοτήτων και προοπτικών που έχει ένας/μία απόφοιτος/τη στην επαγγελματική του αποκατάσταση. Ο χαρακτηρισμός της σχολής ως ένα από τα καλύτερα «Business-Facing» Πανεπιστήμια στην Αγγλία, μου είχε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες για την απόκτηση ενός πτυχίου με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Η δυνατότητα απόκτησης ενός αναγνωρισμένου πτυχίου από Αγγλικό Πανεπιστήμιο – ενώ σπουδάζεις στην Ελλάδα – ήταν ο καταλυτικός παράγοντας επιλογής μου να αποκτήσω δύο τίτλους σπουδών (ΒSc in Computer Science και MSc in Mobile Computing) στο IST.

Σήμερα, 10 χρόνια μετά θεωρείς ότι σε βοήθησε αυτή η επιλογή σου στην επαγγελματική σου καριέρα;

 

Παρότι στον χώρο της τεχνολογίας υπάρχουν πολλά παραδείγματα προγραμματιστών που εξελίχθηκαν σε διακεκριμένους επιχειρηματίες – χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους -υπάρχουν εξίσου χιλιάδες παραδείγματα επιστημόνων που επένδυσαν στις ακαδημαϊκές γνώσεις τους και εξελίχθηκαν σε διακεκριμένους επαγγελματίες. Η επιλογή μου να σπουδάσω στο IST συνέβαλε καταλυτικά στο να αποκτήσω τις απαραίτητες γνώσεις. Μέσα από την επαγγελματική μου πορεία, πιστεύω ότι αυτό που με ωφέλησε περισσότερο, ήταν ότι μέσα από τις σπουδές μου έμαθα να σκέφτομαι με αναλυτικό και οργανωμένο τρόπο – απαραίτητο στην καθημερινή εργασία μου για την ανάπτυξη και το project/product management digital προϊόντων, καθώς και των brainstorming sessions με πελάτες/συνεργάτες.

 

Τι στόχους είχες σαν πρωτοετής σπουδαστής;

 

Να πάρω πτυχίο, τί άλλο; (αστειεύομαι)

Αρχικός στόχος μου – όπως και των περισσοτέρων συμφοιτητών/φίλων που σπούδαζαν στον ίδιο κλάδο – ήταν να μας δεχτούν ως internship σε κάποια από τις μεγαλύτερες εταιρίες Τεχνολογίας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ήδη από τους πρώτους μήνες στη σχολή συμμετείχα στα “Careers Days”, στα οποία είχα τη δυνατότητα να περάσω από συνέντευξη και να συνομιλήσω με εκπροσώπους πολλών εταιριών του χώρου. Μέχρι που ξαφνικά έκανε την εμφάνιση του ένας διαγωνισμός επιχειρηματικότητας που διοργάνωνε η σχολή για τους φοιτητές της. Ο όρος του «Business-Facing» Πανεπιστημίου δεν ήταν μονοδιάστατος, καθώς δε συνδεόταν μόνο με την απόκτηση skills που αναζητούν οι εταιρίες στους εργαζομένους τους. Είχε άμεση σχέση με την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του πως μπορεί μία ιδέα να μετουσιωθεί σε επιχειρηματική πράξη. Αυτό ακριβώς που ακολούθησαν οι εταιρίες που είχα σαν στόχο να εργαστώ. Για τους επόμενους μήνες – είχα αποφασίσει να δοκιμάσω πως τα “startups” συνδέονται με την Πληροφορική και τη δημιουργία προϊόντων.    

 

Εκπληρώθηκαν εκείνοι οι στόχοι σου
και τι στόχους βάζεις σήμερα;

 

Πήρα πτυχίο! (σοβαρά, δεν αστειεύομαι)

Εάν δεν σπούδαζα στο IST, δεν είχα γνωρίσει τους συμφοιτητές μου που είχαν εξίσου την ίδια περιέργεια/φιλοδοξία με έμενα και δε συμμετείχα σε εκείνο τον πρώτο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας δε θα είχα τολμήσει να «επιχειρήσω». Παράλληλα με τις σπουδές μας αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μία startup εταιρία, έχοντας απλά μία ιδέα και τις γνώσεις μας στην Πληροφορική. 6 χρόνια αργότερα αυτή η ιδέα διακρίθηκε σε περισσότερους από 9 διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (σε Ελλάδα και Ευρώπη) και σήμερα η εταιρία, η SimpleApps, έχει εξελιχθεί σε ένα mobile και digital agency, που συνεργάζεται με κάποια από τα μεγαλύτερα brands της Ελλάδας, όπως ANT1, Cosmote, Eurobank, Άλμα Ζωής και άλλα. Οι στόχοι μου σήμερα είναι να συμβάλλω στην εξέλιξη της εταιρίας και να παρακινήσω/βοηθήσω με κάθε τρόπο κυρίως μαθητές/φοιτητές – να δοκιμάσουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα και να γνωρίσουν γιατί το STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) είναι ένας δημιουργικός κλάδος.   

Περιέγραψε μια ξεχωριστή εμπειρία στην διάρκεια των σπουδών σου.

 

Δε θα ξεχάσω δύο στιγμές-εμπειρίες. Η πρώτη ήταν όταν μπήκα στην αίθουσα και συνειδητοποίησα ότι είμαι η μόνη φοιτήτρια στο τμήμα της Πληροφορικής. Μέχρι τότε δεν γνώριζα ότι τα ποσοστά των γυναικών που επιλέγουν να σπουδάσουν Computer Science παγκοσμίως είναι μόλις στο 18%. Ξαφνιάστηκα. Η δεύτερη ήταν μου ζητήθηκε να εκπροσωπήσω όλους τους φοιτητές/φοιτήτριες του έτους και γράψω/εκφωνήσω το “Graduation Speech” στην τελετή απονομής πτυχίων. Στο λόγο μου δε θα μπορούσε να λείπει, εκείνη η εμπειρία της πρώτης μέρας. Δε θα ξεχάσω ποτέ το χειροκρότημα του κοινού, που διέκοψε την ομιλία μου, όταν ευχαρίστησα τους συμφοιτητές μου «που μπορεί να είχαν μόνο μία κοπέλα στο έτος τους, αλλά την έκαναν να νιώθει μοναδική».

Τι θα συμβούλευες τώρα τον πρωτοετή εαυτό σου;

 

Θα ήθελα να μην ήμουν αγχώδης, να μην ένιωθα ανασφαλής για τις επιλογές μου και να μην απογοητευόμουν τόσο εύκολα με την αποτυχία ή την απόρριψη. Είναι κάποια χαρακτηριστικά που άρχισα να αποδέχομαι ευκολότερα τα τελευταία χρόνια και κυρίως μέσα από επαγγελματική μου πορεία.

 

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε άλλα 10 χρόνια από τώρα;

 

Θα ήθελα να εργαστώ σε μία από τις εταιρίες Τεχνολογίας που είχα ως στόχο να ξεκινήσω την καριέρα μου (internship) στο πρώτο έτος της σχολής.