“1821 – Από την προνεωτερική κοινωνία στο νεωτερικό έθνος-κράτος”

“1821 – Από την προνεωτερική κοινωνία στο νεωτερικό έθνος-κράτος”

Ομιλία του Oμότιμου καθηγητή κ. Θάνου Βερέμη για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου και στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του IST College για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο κ. Θάνος Βερέμης Ομότιμος Καθηγητής, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ, απηύθυνε διαδικτυακά στους φοιτητές του IST, ομιλία με θέμα:

“1821 – Από την προνεωτερική κοινωνία στο νεωτερικό έθνος-κράτος”

Στην εξαιρετική αυτή διαδικτυακή εκδήλωση, ο Καθηγητής κ. Βερέμης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η επανάσταση και η νίκη της ανεξαρτησίας οφείλεται στις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής εκείνης, που τα ιδανικά τους, η πίστη τους, το όραμά τους, τούς μεταμόρφωσε σε ήρωες.

Ο Καθηγητής κ. Βερέμης μίλησε εκτενώς για τον μετασχηματισμό που επιτεύχθη στην Ελλάδα και τη συσπείρωση των Ελλήνων με απώτερο στόχο τη θετική έκβαση της επανάστασης και το σπουδαίο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια που με το όραμα και τις γνώσεις του έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του τότε νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους ακολουθώντας το Γαλλικό μοντέλο διοίκησης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε, στους φιλελληνικούς κύκλους της εποχής, οι οποίοι επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τα γεγονότα και τη θετική έκβαση της επανάστασης.

Κλείνοντας ο Καθηγητής κ. Βερέμης έδωσε το λόγο στους συμμετέχοντες ώστε να θέσουν τα ερωτήματά τους, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο, μια άκρως ενδιαφέρουσα και διαδραστική συζήτηση που ως αποτέλεσμα είχε, να μας εμπνεύσει και να θυμίσει σε όλους μας τη σημασία της ελευθερίας, όπως αυτή αποτυπώνεται σήμερα στη σύγχρονη κοινωνία, ειδικά εν μέσω της πανδημίας. Οι ελληνικές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της οικουμενικότητας γίνονται, με την τεχνολογία, ακόμα πιο έντονες. Η κοινωνία λειτουργεί αλληλένδετα και εξυπηρετεί περισσότερο την ενότητα.

Είναι δική μας ευθύνη, με αυτές τις επιρροές των προγόνων μας, και με τις διεθνείς μας διασυνδέσεις, να καταφέρουμε όχι απλά να επιβιώσουμε από τον κορωνοϊό, αλλά να μεγαλουργήσουμε και να επικρατήσει ευημερία στην πατρίδα μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Δρ. Δρακούλης Φουντουκάκος, ιδρύτης του IST College και μία από τις σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνικού Κράτους, αφού διετέλεσε Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο οποίο και παραμένει Επίτιμος Πρόεδρος καθώς και η κα Δάφνη Φουντουκάκου, Managing Director του IST.