ΓονείςΑφήστε τα παιδιά σας να ανοίξουν τα φτερά τους

Κατανοούμε ότι είναι δύσκολο για τους γονείς να απαγκιστρωθούν από τα παιδιά τους και να δείξουν εμπιστοσύνη στις αξίες, στην κρίση, στις αποφάσεις και στη δύναμη της θέλησής τους. Να θυμάστε ότι, για το παιδί σας, η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό βήμα προς την πλήρη ενηλικίωση. Οι πιο επιτυχημένες μεταβάσεις προς την ενηλικίωση συμβαίνουν όταν οι γονείς αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά τους είναι πλέον ενήλικες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενήλικες. Αφήστε τα παιδιά σας να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, να λύσουν τα δικά τους προβλήματα και το σημαντικότερο, αφήστε τα να αποφασίσουν μόνα τους τι θα σπουδάσουν.

Να ακούτε και να είστε καθησυχαστικοί

Το πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο είναι συχνά μια αγχωτική χρονιά. Οι φοιτητές ενδέχεται να αισθανθούν ιδιαίτερα πιεσμένοι, ακόμη και να αμφιβάλλουν για την επιλογή τους. Ακούστε προσεκτικά, προσπαθήστε να κατανοήσετε τη ρίζα του προβλήματος, στηρίξτε τους. Ως γονείς, θα γνωρίζετε, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, εάν αυτά τα συναισθήματα θα εξασθενήσουν ή εάν θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Εάν δεν είστε σίγουροι και το πρόβλημα παραμένει, προτείνετέ τους να μιλήσουν με τον Ακαδημαϊκό τους Σύμβουλο, ή έναν συμφοιτητή τους, του οποίου την κρίση εμπιστεύονται. Υπενθυμίστε τους ότι το IST έχει μια πολιτική «ανοικτών θυρών» και ότι είμαστε πάντα εκεί για να βοηθήσουμε εάν χρειαστεί.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες

Τα φοιτητικά χρόνια αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία να συμμετάσχουν οι φοιτητές σε μια πληθώρα εκδηλώσεων που αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους και να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Τονίστε τη σημασία αυτών των εκδηλώσεων.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν για χάρη της γνώσης

Τα φοιτητικά χρόνια είναι τα χρόνια της διανοητικής εξερεύνησης. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν γνώσεις σε ένα θέμα που δεν σχετίζεται άμεσα με το πρόγραμμα σπουδών της επιλογής τους. Μόνο κερδισμένα θα βγουν από αυτή τη διαδικασία.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να μάθουν τη διαφορά μεταξύ απογοήτευσης και αποτυχίας

Πολλοί φοιτητές έχουν συνηθίσει να έχουν πάντα καλούς βαθμούς. Κάποια στιγμή ενδέχεται να αξιολογήσουν έναν κακό βαθμό σε κάποιο μάθημα ως αποτυχία. Εξηγήστε τους ότι ένας χαμηλότερος βαθμός σε ένα μάθημα μπορεί να τους απογοητεύσει, αλλά το γεγονός αυτό καθαυτό δεν συνιστά αποτυχία.

Το IST αναγνωρίζει ότι κάθε φοιτητής είναι μοναδικός και ότι έχει τις δικές του ανάγκες, τις δικές του φιλοδοξίες και τις δικές του προσδοκίες. Έτσι, το IST σέβεται τη μοναδικότητα κάθε φοιτητή, καθώς και το γεγονός ότι είναι ενήλικας, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της προσωπικής ευθύνης για τη λήψη αποφάσεων και τον χειρισμό των προσωπικών του υποθέσεων. Στο IST οι κανόνες, αλλά και οι προσδοκίες που έχουμε από τους φοιτητές θα είναι σαφείς από την πρώτη κιόλας ημέρα. Οι φοιτητές θα κληθούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες αυτές καθώς προετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα στη ζωή τους.

Στο IST:

  • Έχουμε εμπιστοσύνη στους φοιτητές να χειρίζονται μόνοι τους τα θέματα που τους αφορούν, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων που σχετίζονται με τις σπουδές τους, καθώς και οικονομικά, αλλά και προσωπικά ζητήματα.
  • Θεωρούμε ότι οι φοιτητές έχουν προσωπική ζωή, την οποία και σεβόμαστε. Παράλληλα, οι φοιτητές είναι υπεύθυνοι για την συμπεριφορά τους και για την συμμόρφωση με τους κανόνες του ΙST. Στο IST, έχουμε μια πολιτική «ανοικτών θυρών», γι’ αυτό λοιπόν ενθαρρύνετε τους φοιτητές να ζητήσουν βοήθεια ή στήριξη από το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του IST, εάν προκύψει η ανάγκη να προβούν σε μία τέτοια κίνηση.
  • Οι φοιτητές αναμένεται να χρησιμοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες πηγές του IST προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις, να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους, να αναπτυχθούν προσωπικά και να ενισχύσουν την απασχολησιμότητά τους.

Στο IST, οι φοιτητές βρίσκονται στο επίκεντρο. Κύριο μέλημά μας είναι κάθε φοιτητής να εξελιχθεί και ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο IST να είναι πλέον ένας μορφωμένος, ανεξάρτητος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και δεξιότητες ενήλικας.

Ως γονείς και σε συνεργασία με το IST, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τους φοιτητές σας να εκμεταλλευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα φοιτητικά τους χρόνια. Τονίστε τη σημασία συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που στοχεύουν στην ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους. Παρακινήστε τους να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους παρέχονται. Συζητήστε μαζί τους για τη σημασία της επιδίωξης να αλληλεπιδρούν με διακεκριμένους, αξιόλογους ανθρώπους που είναι πιθανό να συναντήσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο IST.

Βοηθήστε μας να κάνουμε τα επόμενα χρόνια των παιδιών σας μια αξέχαστη, μοναδική εμπειρία!

Αγαπητοί γονείς,

Σας καλωσορίζουμε στο IST, ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εστιάζει στην σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι φοιτητές του θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για μία επιτυχημένη σταδιοδρομία. Στο IST αναγνωρίζουμε ότι ο ρόλος σας ως γονείς είναι εξαιρετικά σημαντικός για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των παιδιών σας και, ως εκ τούτου, έχει μεγάλη σημασία για εμάς, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους γονείς και τους φοιτητές προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα φιλόξενο και ελκυστικό μαθησιακό περιβάλλον που θα παρέχει στήριξη στους φοιτητές κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής περιόδου της ζωής τους.

Στόχος μας στο IST είναι να δίνουμε στους φοιτητές, αλλά και στους γονείς, την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία πληθώρα δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, όπως η ετήσια Ημέρα Καριέρας, σεμινάρια, workshops, συνέδρια, διαγωνισμός επιχειρηματικότητας και καινοτομίας “Crazy Business Ideas”, έχοντας πάντοτε ως επίκεντρο τους φοιτητές και την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους.

Ως γονείς, έχετε και εσείς τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ή να διαδραματίσετε ενεργό ρόλο στις δραστηριότητες που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Για παράδειγμα, μπορεί να ενδιαφερθείτε για ένα συγκεκριμένο σεμινάριο ή συνέδριο. Θα χαρούμε πολύ να το παρακολουθήσετε. Μπορεί επίσης ως επαγγελματίας, να έχετε κάποια εξειδίκευση σε θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους φοιτητές μας. Είστε περισσότερο από ευπρόσδεκτοι να πραγματοποιήσετε μία ομιλία σε ένα από τα μαθήματά μας, ή σε ένα συνέδριο. Ενδέχεται επίσης να εργάζεστε σε μία εταιρία που αναζητά φοιτητές για πρακτική άσκηση. Θα ήταν τιμή μας να συζητήσουμε το ενδεχόμενο μίας συνεργασίας.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, πραγματοποιούμε το “Parents’ Day”, μια ημέρα αφιερωμένη σε θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους γονείς, τις οικογένειές τους και φυσικά, τους φοιτητές. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις αναφορικά με θέματα που εσείς, ως γονείς, θεωρείτε ότι θα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γι’ αυτό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού τις ιδέες σας.

Στο IST, έχουμε στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μας το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Έτσι, διοργανώνουμε εκδηλώσεις και Bazaar σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το έργο τους και συμβάλλοντας ενεργά στη βελτίωση της ζωής ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Θα ήταν τιμή μας να είστε αρωγοί σε αυτή μας την προσπάθεια.

Στο IST επιθυμούμε, τόσο οι φοιτητές, όσο και οι γονείς να είναι ενήμεροι αναφορικά με τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, έτσι ακόμα κι αν δεν μπορείτε παρευρεθείτε σε κάποια από τις εκδηλώσεις μας, η ιστοσελίδα μας είναι μία εξαιρετική πηγή για όλα όσα διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια του έτους.

Καλώς ήρθατε στο IST, ένα υπέροχο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου οι φοιτητές θα αποκτήσουν γνώσεις, θα αναπτυχθούν και θα εκπληρώσουν τους στόχους τους.

Ανυπομονούμε να γίνετε και εσείς μέλος αυτής της δυναμικής κοινότητας φοιτητών και γονέων.

Δάφνη Φουντουκάκου 
Head of Quality Assurance